Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Какво е наргиле?

Какво е наргиле?

 

Какво е наргиле?

 

 

 

Чуваме този въпрос все по-рядко, тъй като наргилето набира все по-голяма популярност. Нека разгледаме дефиницията на наргиле стъпка по стъпка, докато споменаваме интересни факти за него и как работи то.

 


Независимо, че наргилето се свързва изцяло с традициите на Ориента

съществуват няколко крайно противоречиви хипотези за произхода му. Едни изследователи го свързват с Европа, други с Америка,трети с Индия,

Персия, Африка и т.н.

Наргилето е известно и с други имена като водна лула, shisha, hookah и други.    

Съществува повече от 500 години. В началото наргилето е изглеждало като кокосов орех от палмата Нарцил, която расте в Индия.

Меката сърцевина на ореха се отделяла, пробивали се две дупки, като в

едната поставяли сламка, а смеската от тревите слагали вътре. Това всъщност била първата и най-простата форма на съвременното наргиле. Точно с името на палмата – Нарцил, е свързано и съвремменото име на наргилето.

Въпреки че името „нарцил“ тук-там се използва все още, поради различните езици и различното произнасяне на звуковете, то постепенно се изменило до днешните „нархиле“ или „наргиле“. 

 

 

 

 

 

Нека обърнем внимание на ключовите компоненти на наргилето, които са:

 

 

 

Чашка за тютюн

 

Чашката за тютюн е компонент без които пушенето на наргиле не е възможно, тя се поставя най-отгоре над чинийката на наргилето. Поради тази причина често е наричана и глава за наргиле. Най-често чашките са изработени от глина, като има и чашки от силикон, стъкло, метал, както и от комбинация от тези материали. В чашката се поставя тютюна, като има различни методи за неговото нагряване, които ще разгледаме по-надолу в статията.

 

 

 

Тялото на наргилето

 

Тялото се състои от метална тръба и чембър. Металната тръба свързва чембъра с чашката, а чембъра се свързва с вазата. Връзката на чембъра с вазата може да е чрез щифт, винт или гумено уплътнение(на тапа). Чрез чембъра се свързва и маркуча, като свързването може да е с гумено оплътнение, О-пръстени, винт или магнит. Последната функция на чембъра е клапата за издухване на застоялия дим, като различните марки и модели наргилета предлагат много различни, интересни и иновативни начини за издухване на дима.

Тялото на наргилето може да е изработено от пластмаса, алуминий или стомана. 

Ние препоръчваме наргилета изработени от неръждаема стомана.

 

 

Маркуч за наргиле

 

Маркучът е свързан към чембъра от единия си край, а от другия има мундщук за вдишване на дима.

Маркучите могат да са изработени от пластмаса, картон, силикон, кожа и други материали. Ние препоръчваме силиконовите маркучи, тъй като са най-лесни за почистване и не задържат аромати.

 

 

Ваза или колба 

 

Вазата е частта, върху която се намира цялото тяло на наргилето. Обикновено се пълни с вода. Ето защо понякога наргилето се нарича водона лула. Вазите обикновено са направени от стъкло, но може да са и от други материали, като карбон например.

 

 

Конорнка или HMD

 

Това са устройства за нагряване на чашката. Има много видове такива устройства, и това какво устройство да изберете зависи от чашката която използване и кой е най-подходящия начин за нейното нагряване. 

 

Е, как всичко това създава дим и гали вкусовите ви рецептори ?

 

Просто е. Тютюна в чашката, покрита с фолио или устройство за контролиране на топлината, се нагрява от добре запалени въглени за наргиле, след което при вдишване през мундщука, димът преминава през водата в основата и достига до вас.

 

 

В нашия онлайн магазин може да намерите както наргилета, така и всякакви консумативи и аксесоари за тях. Можете да поръчате на уебсайта matras-hookah.com или да посетите физическия ни магазин в гр.Варна.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари